Eko pyszności

Przepisy na przyjęcie dla dzieci

Zastanawiasz się jakie menu będzie najlepsze dla dzieci? Warto skorzystać z naszych pysznych przepisów. Z pewnością będą smakowały każdemu maluchowi – pyszne i zdrowe przekąski idealne na imprezę.

 

Przepisy na przyjęcie dla dzieci

 

Ciasteczka maślane z morelowym nadzieniem

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 250 g miodu
  • 50g maki migdałowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • Szczypta imbiru i soli
  • Domowa konfitura morelowa

Przygotowanie:

Masło utrzeć z miodem, dodać imbir i sól, mąkę migdałową. Powoli dodawać mąkę pełną. Wyrobić ciasto i przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić go na równe części ok. 2 cm. Z każdej części ulepić kuleczkę i zrobić w niej spore zagłębienie, które wypełniamy konfiturą. Piec w temp. 170 st ok. 30 min.

 

Ciasteczka sezamowe  

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 12 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 20 dag sezamu
  • Szczypta soli, zimna woda

Przygotowanie:

Na stolnicy wymieszać obie mąki, miękkie masło,  płatki, sezam i miód. Wlać tyle wody, aby uzyskać dosyć gęstą konzystęcję, nie wyrabiać! Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyjąc z lodówki, ugnieść i podzielić ciasto na pół. Z każdej połowy ulepić kule, którą następnie lekko spłaszczyć. Poprzecinać po przekątnych na kilka równych trójkątów. Piec ok. 20 min w 180 st. Po wyjęciu z piekarnika zanurzać ciastka (częściowo lub całe) w polewie czekoladowej ( u mnie karob, miód i masło).

 

Chałwa z marchewki

 

Składniki:

  • 6-7 marchewek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka (owsiane, ryżowe)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahiny)
  • Szczypta kardamonu i soli

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Dodać miód. Gotować, aż cały płyn wyparuje. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego ( z tahiny) i wyłożyć marchewkę, dodać kardamon, sól, rodzynki, migdały i orzechy i dusić, aż masa stanie się sucha. Na koniec dodać pastę sezamową, wymieszać.

 

Krążki daktylowo-orzechowe

 

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 50 dag suszonych daktyli
  • 20 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • Szczypta kardamonu, gałki i cynamonu

 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku i dodać pokrojone daktyle. Dusić parę minut, a następnie dodać przyprawy, migdały i orzechy. Masę przełożyć  na papier do pieczenia i uformować wałek o średnicy 4cm. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pociąć na krążki o śr. 1cm

 

Więcej przepisów znajdziesz na Zdrowyprzedszkolak.org

 

Autor http://kuchnianaturalna.blogspot.com/ Absolwentka Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Przyrodniczego. Konsultant medyczny, biotechnolog, naturoterapeuta, założycielka Akademii Żywienia Naturalnego SATTWA . Współpracuje jako doradca żywieniowy, specjalista, wykładowca w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu, w Integrative Medical Center we Wrocławiu, w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu i Katowicach, trener w „Uruchom głowę” oraz w Fundacji Świadomego Życia „Mentis”.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję