Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i wiem, co taki popularny złoty żelek zawiera. Nie chciałam jednak zabierać dziecku zabawy z jedzenia ulubionych słodyczy. Tak powstały domowe żelki!
Przepis na żelki domowej roboty
Składniki:
- sok malinowy z domowej spiżarki 100 ml
- przegotowana woda 100 ml
- agar-agar 2 łyżeczki
Przygotowanie:
W rondelku zagotowuję wodę, dodaję sok, mieszam. Powoli wsypuję (ciągle mieszając) agar-agar i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Rozlewam do silikonowych foremek na lód. Wstawiam do lodówki do stężenia. Gotowe.
Do żelek można użyć każdego innego soku, lub mieszanki soków.
Jeśli chodzi o konsystencję, to myślę, że to kwestia indywidualna i każdy z was dojdzie do własnej perfekcji.
Smacznego!
Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia.