Eko pyszności

Przepis na leguminę z kaszy jaglanej ze śliwkami i morelami

Kasza jaglana gości w naszych przepisach bardzo często. Cóż się dziwić, to samo zdrowie! Dzisiaj kolejny przepis z jaglanką w tle, zobaczcie koniecznie!


O kaszy jaglanej pisałam wielokrotnie: o jej właściwościach i o tym, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Jem ją kilka razy w tygodniu, to taka podstawa na śniadanie, do której warto przyzwyczajać także dzieci.
Dziś kolejny pomysł na podanie jaglanki, tym razem w towarzystwie suszonych owoców. Z podanych proporcji powstaną 3-4 porcje.

 

Przepis na leguminę z kaszy jaglanej ze śliwkami i morelami


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść suszonych moreli
  • szczypta imbiru
  • miód, syrop z agawy, brązowy cukier - do wyboru, do dosłodzenia


Przygotowanie:

Do zagotowanej wody dodajemy masło, wsypujemy kaszę i ryż, a także morele, suszone śliwki oraz imbir. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy na gładką masę.

Ja swoją leguminę posypałam ziarnami słonecznika, lecz świetnie smakuje również z podprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję