Eko pyszności

Przepis na zimowe leczo z fasolą azuki

Zimą tęsknimy za latem, latem za zimą, tak to już jest. Jednak właśnie wtedy, gdy mróz na dworze, to przychodzi nam ochota na dania typowe dla ciepłych miesięcy. I tak też myśląc o słońcu, proponujemy Państwu przepis na zimowe leczo z fasolą azuki.


Po ostatnich, niezbyt udanych kolorystycznie, eksperymentach z fasolą azuki – dziś przyszedł czas na danie, które nie tylko jest pyszne i sycące, ale też bardzo ładnie wygląda na talerzu. W smaku zaś przypomina tradycyjne leczo, dlatego też skojarzenia z latem i słońcem są jak najbardziej odpowiednie :)

 

Przepis na zimowe leczo z fasolą azuki
 

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli azuki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 3 średnie pomidory
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • olej, sól
     

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej sypiemy curry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i pomidory  – dusimy, aż papryka zmięknie, a pomidory puszczą sok. Do warzyw dodajemy namoczoną przez noc i ugotowaną fasolę azuki, doprawiamy solą.
Leczo najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub ciemnym pieczywem.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję