Eko pyszności

Przepis na młodą kapustę z jabłkami

Warto skorzystać z naszego przepisu. Przepis na młodą kapustę nie jest ciężki do wykonania, a a nuż dodatek zasmakuje maluchom. Zapraszam!


Kapusta to chyba jedno z niewielu wiosennych warzyw, za którym nie przepadam. Inaczej: młoda kapusta kojarzy mi się z tłustą kapuchą, z boczkiem, kiełbasą i innymi mięsiwami, jaką gotowała moja babcia. W takiej wersji była ona dla mnie zupełnie niezjadliwa, dlatego też sama nigdy nawet nie próbowałam jej gotować. Do teraz! Przyniosłam główkę z bazarku, pokombinowałam, podoprawiałam i wyszło mi danie, które z pewnością będą powtarzać. :)

 

Przepis na młodą kapustę z jabłkami
 

Składniki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 2 jabłka
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki wrzątku
     

Przygotowanie:

Do zagotowanej wody dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i majeranek oraz masło, pokrojone pieczarki, posiekaną kapustę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko trzemy na grubych oczkach i dodajemy wraz ze sparzonymi, obranymi ze skórki pomidorami. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 30 minut. Przepis na młodą kapustę jest łatwy, dlatego bardzo zachęcam!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję