Eko pyszności

Pasta z białej fasoli i sezamu – idealna na kanapkę

Znudziła Wam się szynka, twarożek i serki na kanapce? Jeśli macie ochotę na coś nowego, to warto skorzystać z naszego przepisu. Pasta z białej fasoli będzie świetnym urozmaiceniem śniadania bądź kolacji.

 

Dlaczego lubię wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa?

  • Bo kanapka z szynką to nie jest coś, co lubię najbardziej.
  • Bo już dawno znudziły mi się sery i twarożki.
  • Bo w marcu są one najprostszym sposobem na urozmaicenie codziennej diety – nie ma jeszcze rzodkiewek i pomidorów, które wiosną zacznę z przyjemnością chrupać.


Ratuję się więc tym, co akurat mam pod ręką.

Drogie Mamy! Pasty, podobnie jak np. kotleciki, to jeden z najlepszych sposobów, by przemycić to, czego dziecko normalnie by nie tknęło. W tym przypadku jest to sezam – nieocenione źródło wapnia.

 

Pasta z białej fasoli i sezamu – przepis


Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połówki limonki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: ja użyłam mojego ulubionego majeranku i pieprzu ziołowego, z powodzeniem może to być jednam tymianek, bazylia, oregano.


Przygotowanie:

Fasolę odsączamy z zalewy. Sezam i kminek lekko podprażamy na patelni. Wszystkie składniki, z wyjątkiem jogurtu, przekładamy do dużej miski i miksujemy na gładką masę. Gdy jest ona zbyt gęsta, dodajemy jogurt, u mnie była to jedna łyżka. Przyprawiamy.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję