Eko pyszności

Kotleciki z soczewicy i selera – przepis na zdrowy obiad

Kotleciki z warzyw – obiadowa klasyka na wielu stołach :) Właściwie nie znam osób, które by ich nie lubiły, mają swoich zwolenników zarówno wśród wegetarian, jak i mięsożerców, lubią je dorośli, smakuję dzieciom. Dzisiaj u nas kotleciki z soczewicy i selera, zapraszamy!


Ich największy plus? Praktycznie nieskończona ilość kombinacji: to, jakie warzywa ze sobą połączymy i jak je doprawimy, zależy tylko od naszej inwencji. Zimne można rozgnieść widelcem i posmarować nimi chleb. Pokrojone w kostkę mogą posłużyć jako "wkład" do wszelkich zup-kremów. Ważne jest również to... że nie mogą się nie udać! :)

 

Kotleciki z soczewicy i selera (na ok. 12 sztuk)
 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ok. 300 g selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wrzątkiem (do poziomu płatków) i odstawiamy. Pokrojonego selera i marchew gotujemy, aż zmiękną, a następnie rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Do ostudzonych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki. Wymieszać i dodać otręby: jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać ich nieco więcej. Doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kotleciki z soczewicy i selera z pewnością wyjdą wszystkim, więc bez obaw, zabierajcie się do pracy! :)
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję