Eko pyszności

Zupa z pora z pietruszką i kaszą quinoa

Jeśli tęskno Wam za wiosną, to przygotowaliśmy dla Was przepis, który pomoże przetrwać zimę. Zupa z pora jest pysznym rozwiązaniem na długie wieczory. Sprawdźcie sami!


Tęsknię za wiosną. Za truskawkami i świeżymi warzywami. Za zieloną trawą, młodymi listkami i całą tą "zielonością", którą kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. 
Całe szczęście, że to już niedługo. Ciepłe kurtki powędrują do szafy, będzie można wystawiać twarz do słońca i pójść na długi spacer... I właśnie o tym myślałam, pałaszując tą zupę, w kolorze jak najbardziej wiosennym :)

 

Zupa z pora z pietruszką i kaszą quinoa


Składniki:

  • 2 duże pory (biała część)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • filiżanka kaszy quinoa
  • olej
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Quinoa gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę rzucamy cebulę, pokrojonego w talarki pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażone warzywa wrzucamy do ok. litra wrzątku, gotujemy ok. 20 minut. Studzimy, dodajemy pokrojoną pietruszkę i miksujemy. Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę quinoa.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję