Eko pyszności

Ciasto z rabarbarem – pyszny przepis

Jeśli macie ochotę na chwilę zapomnienia, to z pewnością dostarczy Wam jej nasz dzisiejszy przepis. Ciasto z rabarbarem wjeżdża na stół, spróbujcie!


Czy wiesz że:

  • rabarbar to warzywo, a nie owoc, jak powszechnie się go klasyfikuje?
  • rabarbarową potęgą jest Wielka Brytania? Brytyjczycy sprowadzili go z Chin.
  • pierwsze wzmianki o rabarbarze pojawiły się już 3000 tys. lat p.n.e.? Wtedy jednak nie był używany w kuchni, a jako roślina lecznicza. 

 

Co można zrobić z rabarbaru? Oczywiście nieśmiertelny kompot, przy którym uroczo wykrzywiają buzie kolejne pokolenia dzieci, ale może on posłużyć również jako składnik sałatek, nadzienie do pierogów czy naleśników. Ja jednak najbardziej lubię rabarbar w wersji pieczonej: w cieście, bułeczkach, rogalikach. Warto zrobić sobie rabarbarową ucztę wspólnie z dzieckiem! W mojej rodzinie do dziś krąży anegdota o tym, jak jako trzyletnia dziewczynka domagałam się od mamy "aśta z łabałbałem"! A czy Wasze dzieci mają potrawy, których nazwy przekręcają w jakiś zabawny sposób? Jako portal rodzinny jesteśmy bardzo ciekawi takich anegdotek :) Jak je zrobić z dzieckiem? To proste!

 

Ciasto z rabarbarem – przepis

 

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 100 g mąki pszennej białej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 3 jajka 
  • 80 g masła
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 125 g brązowego cukru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:


Dziecko odmierza na wadze kuchennej 100 g mąki pszennej białej i 100 g mąki pszennej razowej, następnie miesza je w dużej misce z połową łyżeczki sody orazpółtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Dorosły kroi w tym czasie ok. 300 g rabarbaru. Gdy dziecko oprusza rabarbar mąką, dorosły ubija na puszystą masę 3 jajka z 125 g brązowego cukru i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.
Gdy dorosły skończy, dziecko przesypuje mąkę do masy jajecznej, dorosły w tym czasie rozpuszcza w rondelku 80 g masła. Następnie pomaga dziecku zmieszać wszystkie składniki, dodając do ciasta roztopione masło, 150 ml naturalnego jogurtu i rabarbar.
Ciasto z rabarbarem wykładacie do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczecie 50 minut w 190 stopniach. Smacznego!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję