Domowy sok zaczęłam robić (i pić!) całkiem niedawno. Ot, miałam spory zapas marchewek i chęć, aby zrobić coś, co nie będzie ani ciastem marchewkowym, ani zupą. Wymyśliłam więc alternatywną wersją soku uwielbianego przez dzieci. A robi się go tak:
Sok z marchwi – domowej roboty
Składniki:
- 1 duża marchewka
- kilka pomarańczy
- 2-3 jabłka
- woda mineralna (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy na kawałki i gotujemy, aż zmięknie. Przekładamy do miksera, razem z pokrojonymi jabłkami, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (uważamy, aby , miksujemy. Jeśli po zmiksowaniu konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy wody mineralnej.
Uwaga!
To, ile dodamy soku z pomarańczy zależy od indywidualnych preferencji. Ja nie przepadam za gotowaną marchewką, więc dodaję go więcej, z ok. 5 sztuk, aby zneutralizować jej smak. Przeważnie otrzymuję ok. 1/2 litra soku.
Aby sok z marchwi był nieco bardziej słodki, można dodać łyżkę soku z agawy, ewentualnie miodu.