Eko pyszności

Makaron razowy z czerwonym sosem

Są takie dni, kiedy nie chce nam się gotować lub nie mamy na to czasu. Najłatwiej wtedy skorzystać z gotowego dania z torebki... tylko po co, skoro przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu zajmuje niewiele więcej czasu? Makaron z sosem pomidorowo - paprykowo - marchwiowym jest daniem, które wykonuje się błyskawiczne.

 

Jedyne, co tak naprawdę trzeba zrobić, to zetrzeć marchewkę. Cała reszta zaś robi się po prostu sama. Kolejnym plusem jest to, że gdyby nie fakt, iż trzeba ugotować makaron, byłoby to danie jednogarnkowe – więc odpada problem zmywania. 

Danie szczególnie polecam jesienią, kiedy za oknem robi się szaro i smutno. Kolorowe połączenie papryki, pomidorów i marchewki to potężna dawka energii na pochmurny dzień!

 

Przepis na makaron razowy z czerwonym sosem

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • dowolny makaron razowy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano - do wyboru


Przygotowanie:


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę i lekko podsmażamy na na oliwie. Dodajemy pomidory, startą marchewkę i drobno pokrojoną paprykę. Dusimy pod przykryciem, dopóki pomidory nie puszczą soku i nie powstanie sos. Doprawimy solą i pieprzem oraz ziołami.

Uwaga! Do sosu można dodać namoczoną wcześniej soję i podać go z makaronem spaghetti, zamiast ziół zaś doprawić sosem sojowym.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję