Eko pyszności

Muffinki owsiane – idealne na drugie śniadanie

Niejedna mama staje przed dylematem, co zapakować swojemu uczniowi na drugie śniadanie. Dietetycy zgodnie podkreślają, że nie powinien to być wybór przypadkowy, ciastka czy chipsy kupione w szkolnym sklepiku nie są dobrym rozwiązaniem. Zobaczcie, jak przygotować pyszne i zdrowe muffinki!

 

Pyszne i zdrowe babeczki owsiane smakują świetnie, ich bazę stanowią otręby owsiane, są słodkie, mimo iż cukru w nich niewiele. Spokojnie można je przygotować dzień wcześniej, aby rano zapakować do tornistra ucznia. Założę się, że nie wrócą z powrotem do domu nietknięte :)

 

Przepis na muffinki owsiane


Składniki suche:

 

  • 1 czubata łyżka płatków owsianych
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych daktyli


Składniki mokre:

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • szklanka jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:


Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie łączymy je ze sobą. Nakładamy do foremek, napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
Uwaga! Masło dodawane do jogurtu nie może być gorące!

 

I tak pyszne muffinki owsiane, gotowe! 

 

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję