Eko pyszności

Smaczne przepisy na potrawy wigilijne dla dzieci przed 1 rokiem życia

Zbliża się czas kiedy z całą rodziną zasiądziemy do wigilijnego stołu. Wszystkie pokolenia zjednoczą się dzieląc się opłatkiem. Dla niektórych będą to wyjątkowe święta - pierwsze w powiększonym składzie!

 

Kolacja wigilijna, 12 tradycyjnych potraw. Pewnie niejedna młoda mama zastanawia się, czy maluch może skubnąć coś ze stołu. Tym bardziej, że dzieci są ciekawe nowych smaków i chętnie sięgają po to, co jedzą rodzice. To w pełni zrozumiałe - chcą czuć się pełnoprawnymi członkami rodziny.

Jeśli chodzi o potrawy należy unikać grzybów, maku dużych kawałków orzechów i pokarmów silnie alergizujących. Ważne, by dziecko nie nudziło się przy stole. Kilkugodzinna wieczerza jest wyzwaniem nawet dla dorosłych, dlatego warto przeplatać jedzenie śpiewaniem kolęd, opowieściami wigilijnymi itp.

 

Kilka pomysłów na potrawy wigilijne dla najmłodszych 

 

  • Czerwony barszcz od 7 miesiąca

Lekkostrawny i wartościowy ze względu na zawarte w nim żelazo i witaminę C. Można go podać do popijania bądź np. z ziemniaczkami.

Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Łyżka żurawin
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • Odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Włoszczyznę należy obrać, pokroić i zalać wodą jednocześnie dodając ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. W tym czasie buraki należy obrać, zetrzeć na tarce i gotować do miękkości we wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym. Można dodać szczyptę pieprzu i rozgniecione żurawiny. Na samym końcu dodajemy olej lub oliwę.

 

  • Bułeczki kuleczki z kapustą od 10 miesiąca

Składniki:

  • Mąka 50 g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło 125 dag
  • Drożdże 7-8 dag
  • 4 żółtka
  • Szklanka mleka
  • Drobno siekana, słodka kapusta
  • Liście laurowe
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę należy dusić pod przykryciem, aż do miękkości, wcześniej dodając liście laurowe. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju i dodać do kapusty, tak przygotowany farsz najlepiej odstawić na gęste sito i pozostawić na całą noc aż się odsączy. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru oraz połową szklanki mleka, po czym odstawić aż ciasto wyrośnie. W tym czasie roztopić masło, po przestygnięciu dodać 3 żółtka i utrzeć z pozostałym cukrem. Do mąki dodać żółtka, zaczyn i masło, dodać też mleko, ale należy pilnować by ciasto było dość zwarte. Wyrabiać przez 10 minut i poczekać aż wyrośnie. Następnie formować z ciasta placuszki o średnicy około 5 cm i w środek kłaść łyżeczkę farszu. Rogi należy zlepić, tak, by powstały szew znajdował się pod spodem bułeczki.Wyłożyć blachę pergaminem i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po wierzchu bułeczki posmarować żółtkiem i piec w temp. 180 C, aż się zarumienią.

 

  • Ryba po grecku od 11 miesiąca

Dla dzieci najlepsze są ryby morskie, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu.

Składniki:

  • Filet z mintaja
  • Duża marchewka
  • Kawałek selera, pora,
  • Kilka krążków cebuli cukrowej
  • Pomidory bez skórki
  • Olej rzepakowy
  • Sok z cytryny
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę posiekać, a pomidory pokroić.Rybę obsmażyć na rozgrzanym oleju i dodać warzywa, następnie dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a ryba rozpadnie się na kawałki i z pomidorów powstanie sos. Trochę odparować potrawę i dodać sok z cytryny. Można ją podawać dziecku na ciepło bądź na zimno.

 

  • Kompot z suszonych owoców od 10 miesiąca

Poza jabłkami, śliwkami i gruszkami, warto do niego dodać morele, które są źródłem prowitaminy A oraz rodzynki bogate w żelazo. Wszystkie składniki należy ugotować w półtorej szklanki wody, aż do miękkości, a po ostudzeniu przelać przez sito. Nie należy kompotu dosładzać.

 

  • Gwiazdy z cynamonem od 10 miesiąca

Składniki:

  • Pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • Mąka 1-2 szklanki
  • Cukier
  • Cynamon

Przygotowanie:

Miękkie masło posiekać z mąką i cukrem, następnie dodać żółtko, a na koniec cynamon. Całość owinąć folią i schować do zamrażalnika na około godzinę.Po wyjęciu wałkować placki i wykrawać z nich ciasteczka w dowolnie wybranym świątecznym kształcie
Następnie ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze około 180 C, aż się zarumienią.
 

Potrawy wigilijne zasmakują każdemu - życzę Wam Wesołych Świąt!

 

Autor http://www.mamailusia.blogspot.com Mama, psycholog. Od ponad dwóch lat idzie razem przez życie z Lu. Jej zainteresowania są związane z macierzyństwem, rozwojem dzieci oraz dogo- i bajkoterapią. Przyszły trener Trener Kompetencji Psychologiczno-Pedagogicznych - prowadzi warsztaty dla dzieci i rodziców. http://www.gu-guga.pl
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję