5 prostych przepisów na sałatki dla dzieci
Poniżej 5 sprawdzonych i bardzo prostych przepisów na sałatki chętnie spożywane przez dzieci:
Śródziemnomorska (fot.)
- grillowana pierś z kurczaka (długie, cienkie paski)
- pomidor
- zielony ogórek
- sałata
- ulubione przyprawy do smaku
Kolorowa (wszystkie składniki pokrojone w bardzo drobną kostkę)
- kuskus
- szynka
- czerwona, żółta oraz zielona papryka
- lekko podsmażona cebulka
Brokułowa
- gotowane brokuły
- ugotowana pierś z kurczaka
- świeżo wyciśnięty czosnek
- odrobina majonezu (tak, żeby połączyć składniki)
- sól i pieprz do smaku
Indyk z makaronem
- makaron Insalatonde
- gotowany indyk
- czerwona fasola
- czerwona cebula
- świeża bazylia do dekoracji
Szparagowa
- szparagi
- truskawki
- mozarella
- sałata lodowa
Przy okazji warto też uwzględnić 8 poniższych sposobów na przekonanie dziecka do zjedzenia warzyw:
- Świeć dobrym przykładem i zjadaj kilka porcji warzyw dziennie.
- Zadbaj o estetykę dań; sałatki ładnie prezentują się w szklanych naczyniach.
- Zaangażuj dziecko w przygotowanie dania pozwalając mu kroić, mieszać i układać; poproś o wybranie i przyniesienie świeżej zieleniny z Waszego przydomowego ogródka np. bazylia, oregano, majeranek, koper.
- Składniki sałatki możesz układać warstwowo.
- oOd czasu do czasu przygotuj talerz warzyw pokrojonych w zapałki i ułóż je w różne kształty; pozwól dziecku wybrać to na co ma w danej chwili ochotę.
- Wspólnie przygotowujcie koktajle warzywne z dodatkiem owoców tzw. smoothies.
- Do sałatek używaj ryżu i kolorowych lub/i smakowych makaronów, które dzieci uwielbiają.
- Nie zmuszaj dziecka do zjedzenia każdego składnika sałatki, ale umów się, żeby chociaż je spróbowało, może za jakiś czas wróci do odrzuconego smaku.